Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány

 

 

Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány: a szociális gondoskodás – az Országgyűlés döntése értelmében az Erzsébet-utalvány már nemcsak béren kívüli, hanem szociális juttatásként is adható. 2012. augusztus 1-jétől a települési önkormányzatok rendeletben írhatják elő, hogy a tízezer forintot elérő összegben folyósított rendszeres szociális segély esetében az ellátás összegéből ötezer forintot természetben, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában fizetnek ki. A települési önkormányzat jegyzője annak a gyermeknek, fiatal felnőttnek, akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága fennáll, 6000 forint értékben (hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermek esetén 6500 forint) természetbeni támogatást nyújt fogyasztásra kész étel, ruházat, valamint tanszer vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában.

 

 

A Gyermekvédelmi Erzsébet-utalványok különféle címletekben kerülnek legyártásra a támogatás jogszabályokban meghatározott értékének, illetve az önkormányzat igényének megfelelően.

  • Alapszolgáltatás: 1000-20000 Ft értékű borítékok, 500 és 1000 forintos címletekből.
  • Bővített szolgáltatás: 1000-18000 Ft értékű borítékok, 300, 400, 500, 600 és 1000 forintos címletekből.

Az Országgyűlés 2012 nyarán a természetbeni szociális juttatások közé emelte az Erzsébet-utalványt, így az utalványok már nemcsak béren kívüli juttatásként, hanem szociális támogatásként is funkcionálnak. A települési önkormányzat jegyzője annak a gyermeknek, fiatal felnőttnek, akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága fennáll, egy, a központi költségvetés elfogadásával egyidejűleg meghatározott értékben, évente kétszer, természetbeni támogatást nyújt fogyasztásra kész étel, ruházat, valamint tanszer vásárlására felhasználható Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány formájában.

  • A csere és a visszaváltás a Gyermekvédelmi Erzsébet-utalványok esetén költségmentes.
  • Az önkormányzat dönthet bizonyos további ellátások Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány formájában történő folyósítása mellett is. 
  • A Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány felhasználható az utalvány elfogadására szerződött szolgáltatóknál fogyasztásra kész étel, ruházat és tanszer vásárlására, kizárólag Magyarország területén.

 

Jogszabályi háttér

Kapcsolódó dokumentumok

Elfogadóhely kereső

Tudta-e?


Az Erzsébet-utalvány Plusz elektronikus kártyán egyszerre kezelhető az Étkezési, az Ajándék, az Iskolai, a Kultúra, a Sport valamint a Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány is. A kártya zsebei megfelelnek a papíralapon kibocsátott Erzsébet-utalványok típusainak, így az egyes zsebek felhasználhatósági köre azonos a papír alapú utalványokéval.

Az Erzsébet-utalványcsalád tagjait mintegy
2.000.000
ember használja rendszeresen.

 

Az utalványokat 48.000 munkáltató adja munkavállalóinak,

 

akik országosan mintegy 60.000 elfogadóhelyen válthatják be azokat.